• 300 000 produktů
  • Rychlá expedice
Menu
CZKMěna
Vyberte si kategorii

TP-Link Archer AX72 Dual Band AX5400 router / WiFi 6 / 4x GLAN / 1x GWAN / USB 3.0

Popis
Typ aktivního prvku:Wifi Router, AP (Access Point), MU-MIMO; Frekvenční pásmo (GHz):2,4, 5, 2,4 + 5 (Dual Band); Podporované standardy:802.11ax, 802.11b/g, 802.11b/g/n, 802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11a/n, 802.11n, 802.11ac; Zabezpečení:WPS, WPA, WPA2, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPA3; Typ ...
Zeptejte se
2 926 Kč
2 418,18 Kč bez DPH
Skladem 4 ks, expedice 2.4.
Záruka 36 měsíců
Značka:
TP LINK
Výrobní číslo:
Archer AX72
EAN:
4897098687215
Náš kód:
600772

Router TP-Link Archer AX72 podporuje starší standardy 802.11a/b/g/n/ac, ale rovněž se pyšní podporou nejnovějšího WiFi standardu 802.11ax (Wi-Fi 6). Tento standard umožní komunikovat přenosovou rychlostí až 574 MB/s v 2,4GHz pásmu a až 4 804 MB/s ve 5GHz pásmu (HE160). Díky 6 souběžným streamům můžete přenosovou rychlost navýšit až na 5,4 GB/s při souběžném 2pásmovém připojení, což je ideální pro pokrytí datových potřeb i pro náročné aplikace, jako je streamovaní videí v rozlišení 8K a hraní náročných cloudových her.

Router TP-Link Archer AX72 podporuje Wi-Fi 6, kdy se pyšní přenosovou rychlostí až 574 MB/s v 2,4GHz pásmu a až 4 804 MB/s ve 5GHz pásmu.

Výkonný 2jádrový 1GHz procesor značky Qualcomm generuje minimální latenci v síti i při vysokém přenosovém zatížení. Na každé kliknutí na odkazy na webové stránky a online přehrávání na vašem notebooku a telefonu tak reaguje mnohem rychleji než běžné zařízení. Správa vaší domácí sítě bude velmi snadná s pomocí všestranných vestavěných nástrojů – rodičovská kontrola, hostující síť, QoS a další. Šifrování WPA3 a software TP-Link HomeShield Security poskytují přizpůsobené funkce, včetně rodičovských kontrol či antivirů. Vaše síť je tak absolutně chráněná a vy i vaše data jste v bezpečí.

Archer AX72 je vybavený 2jádrovým 1GHz procesorem značky Qualcomm, který generuje minimální latenci v síti i při vysokém přenosovém zatížení.

Rodičovská kontrola zajistí osobní a odpovídající přístup k internetu pro každého člena rodiny. Úrovně filtrů a časové limity pomohou s kontrolou těch nejmenších, kdy můžete blokovat určité URL adresy nebo naplánovat časy, kdy se zařízení pro děti může připojit k internetu. Síť pro hosty oddělí vaší vlastní primární sít a přináší tak větší bezpečí pro vás i vaše data. Pomocí QoS (Quality of Service) zase vyberete zařízení nebo činnosti, které chcete upřednostnit ve své síti. Pouhými několika klepnutími se ujistíte, že váš notebook nebo streamovaný film je na prvním místě v rámci vaší sítě.

K dispozici budete mít také vyhrazené RJ-45 konektory1 GbE WAN/LAN port a 4 GbE LAN konektory, které vám umožní plně využít vaši rychlost širokopásmového připojení, čímž získáte bleskově rychlé a vysoce stabilní kabelové připojení za každé situace. Lokální síť je totiž mnohem spolehlivější než Wi-Fi, takže je vhodná pro náročné aplikace, u kterých je kladen důraz na kvalitu a stabilitu připojení. Kromě obvyklých LAN portů je router vybavený také USB 3.0 portem, který lze použít jako server pro sdílení souborů prostřednictvím protokolů Samba, DLNA, FTP a TimeMachine. Je tedy možné k tomuto routeru připojit svůj počítač, chytrý televizor nebo herní konzoli.

Wi-Fi Router Archer AX72 má velice líbivý design.

Aplikace Tether

Nastavte Archer AX72 během několika minut díky šikovné aplikaci Tether. Pomocí TP-Link Tether a DDNS můžete kontrolovat vaši domácí síť, včetně rodičovských kontrol a řízení přístupu, odkudkoliv a z jakéhokoliv zařízení s operačními systémy iOS nebo Android. Aplikace vás navíc upozorní na veškeré dostupné aktualizace firmwarů, abyste měli jistotu, že vaše Wi-Fi síť využívá nejlepší a nejpokročilejší protiopatření.

Wi-Fi router Archer AX72 nastavíte během několika minut díky šikovné aplikaci Tether, přes kterou můžete řídit veškerý jeho provoz.

Stabilita sítě

Obrovskou výhodou je možná spolupráce s produkty TP-Link OneMesh, která přinese flexibilnější a nákladově efektivnější síť Mesh s jediným názvem Wi-Fi pro bezproblémové pokrytí v celé domácnosti. Eliminuje slabé oblasti signálu jednou provždy. Pokročilá technologie Mesh zařídí, aby si zařízení automaticky vybralo nejlepší možné spojení při pohybu po domácnosti.

Nejmodernější bezdrátové technologie

Na internetu se již objevují zdroje dostupné pouze pomocí IPv6, který postupně nahrazuje dosluhující protokol IPv4. Přináší zejména otevřenou konektivitu mezi všemi zařízeními, která s IPv4 kvůli nedostatku adres nebyla možná. Protokol IPv6 hravě zvládne masivní rozšíření adresního prostoru a přidělí všem zařízením jejich vlastní IPv6 adresu. To zaručí vysokorychlostní přenos dat a umožní naplno využívat všech možností internetu.

MU-MIMO několikanásobně zvýší kapacitu přípojek, kdy za pomoci prostorových streamů obslouží paralelně až 200 klientů díky tvarování paprsků (beamformingu) vysílaného signálu. Beamforming sleduje díky soustavě antén umístění bezdrátových zařízení v síti a vždy usměrní signál přímo na tato zařízení. Tato chytrá distribuce signálu cíleně zesiluje bezdrátový signál a zvyšuje jeho stabilitu. Vysoce výkonný modul FEM, 6 antén a provedení 4T4R společně s tvarováním paprsků přizpůsobují pokrytí Wi-Fi sítě tak, aby perfektně vyhovovala vašim domácím potřebám a síla signálu byla soustředěna směrem k vašim zařízením.

Snadno spravujte desítky zařízení, které streamují a současně hrají hry – OFDMA vaši domácí síti zajistí budoucnost díky větší kapacitě pro připojení více zařízení. Tato technologie rozděluje jediné spektrum na více jednotek a umožňuje různým zařízením sdílet jeden přenosový tok, což zvyšuje účinnost a snižuje latenci. To znamená bezkonkurenční připojení s Wi-Fi 6.

Kvadraturní amplitudová modulace (QAM) s konstelací 1024 rapidně zvýší úroveň spektrální účinnosti a širokopásmová modulace Long OFDM Symbol využívá frekvenčního dělení kanálu. Modulační metoda OFDM spočívá v použití několika stovek až tisíců subnosných, které jsou vzájemně ortogonální, takže maximum každé nosné by se mělo překrývat s minimy ostatních. Datový tok celého kanálu se tedy rozdělí na stovky dílčích datových toků jednotlivých subnosných.

Vaše telefony, notebooky nebo jiná zařízení tradičně musí soutěžit o šanci vysílat a přijímat data, když jsou připojeny ke stejné síti. Jakmile dostane pomalé vysílací zařízení šanci, bude odesílání nebo příjem dat trvat déle. Mezitím musí ostatní rychlejší zařízení počkat, dokud pomalé zařízení nedokončí proces přenosu. Chcete zkrátit čas poskytovaný starším zařízením? Funkce Airtime Fairness je založena na technologii TDMA, což je zkratka pro Time Division Multiple Access. Rozděluje signál Wi-Fi do mnoha stejných časových slotů a každé zařízení Wi-Fi se střídá při odesílání nebo přijímání dat z Internetu, čímž se zlepší kapacita a účinnost Wi-Fi.

Archer AX72 má vysoce výkonný modul FEM, 6 antén, technologii Beamforming a provedení 4T4R, díky čemuž přizpůsobuje pokrytí Wi-Fi sítě tak, aby byla síla signálu soustředěna směrem k vašim zařízením.

WPA3 – nová úroveň kybernetické bezpečnosti

Současné Wi-Fi sítě jsou vesměs považovány za velmi nebezpečné, pokud nepoužívají silné zabezpečení heslem. Kavárny, restaurace, knihovny i různé organizace chtějí nabídnout pohodlnou cestu k internetu, ale použití nezaheslované sítě přináší řadu problémů – možnost odposlechu mezi uživateli nebo třeba snadný únos konektivity pomocí uložené nezabezpečené sítě.

Nejnovější bezpečnostní protokol WPA3 přináší nové funkce pro zlepšení kybernetické bezpečnosti v osobních sítích. Bezpečnější šifrování v zabezpečení hesel Wi-Fi a zvýšená ochrana před agresivními útoky zajistí perfektní ochranu vaší domácí Wi-Fi. Nový standard používá neprůstřelný 192bitový šifrovací algoritmus CNSA, který byl původně určen pro průmyslové, vládní či vojenské nasazení.

WPA3 nahrazuje původní WPA2 Pre-Shared Key (PSK) za Simultaneous Authentication of Equals (SAE) pro ochranu před útokem s reinstalací klíče, jako je jako například KRACK. Udrží vaše zařízení zabezpečené při připojování k bezdrátovému přístupovému bodu, kdy je SAE účinnou ochranou proti offline dictionary útokům.

Zajímavou novinkou je možnost použít jedno zařízení ke konfiguraci druhého, což se hodí zejména v situacích, kdy 1 ze zařízení nemá displej ani klávesnici. V současné době je nutné připojit k zařízení počítač pomocí kabelu a nastavit mu parametry připojení k síti, což je pracné a nepohodlné. Nově bude stačit použít mobilní telefon nebo tablet a údaje tomuto zařízení předat pomocí WPA3, čímž se výrazně zjednoduší nastavování různých IoT zařízení, chytrých hodinek, žárovek, teplotních čidel a podobných přístrojů.

Šifrování WPA3 používá neprůstřelný 192bitový šifrovací algoritmus CNSA, který byl původně určen pro průmyslové, vládní či vojenské nasazení.

IPTV

TP-Link Archer AX73 je směrovač vícesměrového vysílání, který dokáže generovat i dotazy IGMP. Proces IGMP Snooping optimalizuje poskytování multimediálního provozu, aby zajistil lepší zážitek ze sítě, zejména pro multicast aplikace jako je IPTV. Multicast může způsobit zbytečné zatížení hostitelských zařízení tím, že bude vyžadovat zpracování nevyžádaných paketů. Tato funkce se dozví, jaké skupiny vícesměrového vysílání jsou potřebné na konkrétních portech, takže vícesměrové vysílání směřuje pouze tam, kam má. Vícesměrové vysílání lze filtrovat, čímž se na těchto portech zachová šířka pásma.

Pokročilé funkce překladu adres (NAT)

Router AX72 s sebou přináší i pokročilé funkce překladu adres (NAT) - Port Forwarding, Port Triggering, UPnP a DMZ.

Port Forwarding, česky přesměrování portů, je metoda směrování portů z jednoho síťového uzlu na druhý. Typickým použitím je umožnění vnějšímu uživateli připojit se na port na soukromé adrese v lokální síti prostřednictvím směrovače, který podporuje technologii překladu síťových adres.

Port Triggering je specializovaná forma port forwardingu. Odchozí spojení na předem určeném portu („trigger port“) způsobí v případě aktivity odchozích portů, že příchozí provoz na specifické příchozí porty je dynamicky přesměrován na hostitele, který započal komunikaci. To umožňuje počítačů poskytovat služby, které obvykle vyžadují veřejnou adresu počítače.

Termín UPnP je odvozen od plug-and-play, což je technologie pro automatickou konfiguraci hardwarových zařízení připojených k počítači. Cílem UPnP sady protokolů je umožnit jednoduché připojení periferních součástí počítače a zjednodušit zavádění sítí v domácnostech i podnicích. UPnP definuje řídicí protokol zařízení postavených na komunikačních standardech.

Jméno DMZ je odvozeno z termínu „demilitarizovaná zóna“, což je oblast mezi státy, ve které nejsou povoleny žádné vojenské akce. Toto pojmenování je logické, protože se jedná o bezpečností opatření, fyzickou nebo logickou podsíť, která je z bezpečnostních důvodů oddělena od ostatních zařízení. Jejím účelem je přidání další bezpečnostní vrstvy v lokální síti. To znamená, že případný útočník získá přístup pouze k zařízení, které je v DMZ, ale zbytek lokální sítě je v bezpečí.

Virtuální privátní server (VPS) je server běžící na virtualizovaném hardware provozovaný hostingovou službou. VPS běží na stejném fyzickém stroji jako virtuální server ostatních zákazníků a je v mnoha ohledech funkčně ekvivalentní se samostatnými fyzickými počítači. VPS jsou věnovány jednotlivé potřeby zákazníků – má soukromí samostatného fyzického stroje a může být nakonfigurován pro spouštění serverového softwaru.

Hlavní přednosti

  • Wi-Fi router Archer AX72 podporuje nejnovější standard 802.11ax (Wi-Fi 6)
  • Rychlost přenosu dat dosahuje až na 574 MB/s v 2,4GHz pásmu a až na 4,8 GB/s v 5GHz pásmu
  • Kombinovaná přenosová rychlost činí úžasných 5,4 GB/s při souběžném 2pásmovém připojení
  • Wi-Fi 6 přináší vyšší rychlost, větší kapacitu a snížené přetížení sítě oproti přechozí generaci
  • Zpětně kompatibilní – podporuje všechny předchozí standardy 802.11 a všechna zařízení Wi-Fi
  • Výkonný 2jádrový procesor značky Qualcomm s frekvencí 1 GHz zajistí hladkou komunikaci
  • MU-MIMO několikanásobně zvýší kapacitu přípojek, kdy obslouží až 200 klientů
  • Technologie Beamforming poskytuje soustředěný příjem vzdáleným zařízením za každé situace
  • Airtime Fairness rozděluje signál Wi-Fi do mnoha stejných časových slotů na základě TDMA
  • Každé zařízení se střídá při odesílání či přijímání dat, čímž se zlepší kapacita a účinnost Wi-Fi
  • Protokol IPv6 slouží pro rozšíření adresního prostoru, kdy vám otevře všechny možnosti internetu
  • Archer AX72 se pyšní 5 konektory RJ-45 – 1 GbE LAN/WAN a 4 GbE LAN porty
  • Kabelové připojení je mnohem spolehlivější než Wi-Fi, takže je vhodné pro náročné aplikace
  • Lokální síť poslouží pro rychlé a stabilní připojení vašeho PC, Smart TV či herní konzole k internetu
  • Router podporuje IGMP Proxy / Snooping, Bridge a Tag VLAN pro optimalizaci streamování IPTV
  • HomeShield udržuje vaši síť v bezpečí díky nejmodernějším funkcím pro ochranu sítě a připojených zařízení
  • Rodičovská kontrola zajistí osobní a odpovídající přístup k internetu pro každého člena rodiny
  • Guest Network poskytne vašim hostům oddělený přístup při zabezpečení hostitelské sítě
  • Funkce DMZ přidá další bezpečnostní vrstvy v lokální síti a vytvoří oddělenou podsíť
  • Nejvyšší stupeň ochrany – protokol WPA3 používá neprůstřelný 192-bitový šifrovací algoritmus CNSA
  • Algoritmus slibuje bezpečnější zabezpečení heslem WiFi i vylepšenou ochranu proti útokům hackerů
  • 192-bitový šifrovací algoritmus CNSA byl původně určen pro průmyslové, vládní či vojenské nasazení
  • Integrované porty USB 3.0 usnadní sdílení souborů v síti nebo tvorbu soukromého cloudového úložiště
  • Snadné nastavení i správa routeru proběhne během několika minut skrze mobilní aplikaci Tether
  • Hlasové ovládání pomocí virtuální asistentky Amazon Alexa maximálně usnadní provoz tohoto routeru

Specifikace

  • Značka: TP-Link
  • Řada: Archer
  • Model: AX72
  • Určení: Wi-Fi Router
  • Typ routeru: Access point, Wi-Fi Router
  • Certifikace: FCC, CE, RoHS

Hardware

  • Výrobce CPU: Qualcomm
  • Litografie: 14 nm
  • Počet jader CPU: 2
  • Počet vláken CPU: 2
  • Frekvence CPU: 1 GHz
  • Tlačítka: Wi-Fi, Power, LED, WPS, Reset

Software

  • Vlastní operační systém: bez OS
  • Vzdálený management: mobilní aplikace Tether
  • Požadovaný mobilní OS: Android 4.4+, iOS / iPadOS 10+

Síťové vlastnosti

  • Pásma Wi-Fi: 2,4 GHz / 5 GHz
  • Wi-Fi standardy: IEEE 802.11ax/ac/n/a (5 GHz), IEEE 802.11ax/n/b/g (2,4 GHz)
  • Anténa: 6x externí všesměrová anténa
  • Podpora MU-MIMO: 4x4
  • Beamforming / tvarování paprsků: Ano
  • Integrovaný modul FEM: Ano
  • Vysílací výkon CE: < 20dBm (2,4 GHz), < 23dBm (5,15 až 5,35 GHz), <30dBm (5,47 až 5,725 GHz)
  • Přenosové rychlosti pro WLAN (Wi-Fi): 4804 + 574 MB/s
  • Kombinovaná přenosová rychlost: až 5,4 GB/s
  • Typy WAN: Dynamická IP, Statická IP adresa, PPPoE, PPTP, L2TP
  • DHCP: server, seznam klientů DHCP, rezervace adres
  • VPN server: OpenVPN, PPTP
  • Dynamický DNS: DynDns, NO-IP, TP-Link Guest Network
  • Cloudové služby: Auto Firmware Upgrade, TP-Link ID, DDNS
  • IPTV: IGMP Proxy, IGMP Snooping, Bridge Tag, VLAN
  • Podpora IPv6: Ano
  • Podpora QoS: Ano
  • Funkce Airtime Fairness: Ano
  • NAT: Port Forwarding, Port Triggering, UPnP, DMZ, Virtual Server
  • Šifrování: WPA, WPA2, WPA3, WPA/WPA2-Enterprise (802.1x)
  • Zabezpečení sítě: SPI Firewall, Řízení přístupu, Vazba IP a MAC, Brána aplikační vrstvy
  • Rodičovská kontrola: vlastní profily, profesionální knihovna filtrů obsahu, rodinný čas, před spaním, čas vypnutí, časové odměny, rodinný online žebříček času, pozastavení internetu, týdenní a měsíční zprávy

Fyzické rozhraní

  • Konektory LAN: 1x GbE WAN/LAN port, 4x GbE LAN port
  • Dynamic Frequency Selection (DFS): Ano
  • Počet USB: 1x USB 3.0
  • Přenosové rychlosti pro HUB/Switch: 1 GB/s
  • Podporované formáty oddílů: NTFS, exFAT, HFS +, FAT32
  • Podporované funkce: Apple Time Machine, FTP Server, Media Server, Samba Server

Napájení

  • Podpora PoE napájení: Ne
  • Externí napájení: 12 V / 2,5 A

Prostředí

  • Provozní teplota: 0 až 40 ℃
  • Skladovací teplota: -40 až +70 ℃
  • Provozní vlhkost: 10 až 90 %
  • Skladovací vlhkost: 5 až 90 %

Fyzické vlastnosti

  • Barva: černá
  • Čistá hmotnost produktu: 734 g
  • Rozměry (Š x V x H): 27,2 x 4,92 x 14,72 cm
  • Hmotnost balení: 2,234 kg
  • Rozměry balení (Š x V x H): 31 x 10 x 19 cm

Obsah balení

  1. 1x Wi-Fi Router TP-Link Archer AX72
  2. 1x nabíjecí adaptér
  3. 1x kabel RJ-45
  4. 1x uživatelská příručka