Vážení zákazníci, v době státních svátků 29. 3. a 1. 4. bude otevřena pouze prodejna na Praze 4, a to od 9:30 do 18:00. Těšíme se na Vaši návštěvu.
0
shop, který máte rádi
0 Kč

Váš košík je prázdný.

Základní deska MSI B550-A PRO

Základní deska MSI B550-A PRO / AMD B550 / DDR4 / SATA III RAID / USB / GLAN / M.2 / sc.AM4 / ATX
Kód: 92448595
oblíbené produkty do seznamu
hlídací pes hlídací pes
Formát ATX / Řada B - B550 / Patice AM4 / Až 128GB RAM - 4x DDR4 DIMM 4400MHz / 1x PCI-Express x16 / 2x PCI-Express x1 / M.2: 2x / 6x SATA III / Ethernet / DisplayPort, HDMI

2 793 Kč
2 309 Kč bez DPH


Koupit na splátky
měsíčně od 146 Kč
Nakupte teď, plaťte později
Výrobce: MSI Záruka: 36 měsíců P/N: B550-A PRO

Produkt je také dostupný v dalších variantách


Související produkty

Doporučujeme
Procesory
Pevné disky a SSD
Operační paměti RAM
Příslušenství
Mohlo by Vás zajímat

O produktu

Popis




"Jednička ve hraní"


Společnost MSI je světový lídr ve výrobě herního hardwaru. Za cíl si dala stát se nejdůvěryhodnějším jménem v herní branži a e-sportu. MSI využívá svých sil při tvorbě prvotřídních základních desek, grafických karet, notebooků a All-in-One počítačů. I proto se na základní desku MSI B550-A PRO můžete spolehnout.


Výrobce
MSI






Usnadněte si život


Základní desky řady PRO jsou vhodné do každého PC. Mezi hlavní výhody této řady desek patří kvalita s vysokým výkonem a chytrými funkcemi pro váš byznys. Usnadněte si život se stabilní a spolehlivou deskou s dlouhou životností, jako je MSI B550-A PRO.


Produktová řada
MSI PRO







Stará dobrá klasika


ATX je dlouholetý formát základních desek, jenž nabízí široké možnosti rozšiřitelnosti pro konstrukci téměř jakéhokoliv systému. Díky tomu se můžete spolehnout na vysokou kompatibilitu s drtivou většinou středně velkých skříní.


Formát Výška Šířka
ATX 30,5 cm 24,4 cm






Moderní čipset pro Ryzen 3 s podporou PCIe 4.0


Srdcem desky MSI B550-A PRO je moderní čipset B550 od společnosti AMD. Nabízí podporu všech důležitých moderních technologií, jako je až 20 linek PCIe 4.0 / 10 linek PCIe 3.0, DDR4, NVMe a M.2, nativní USB 3.2 Gen 1 / 2. Samozřejmostí je i podpora přetaktování odemčených Ryzen procesorů.


Čipset Patice
AMD B550 AM4






Vyberte správně


Při volbě základní desky je vhodné se zamyslet, pro jaký účel bude počítač využíván. Není totiž nic horšího, než pořídit desku, která je pro vaše potřeby zcela nevhodná. Pamatujte při tom, že základní deska je jedním z nejdůležitějších komponentů, který může v případě poruchy poškodit i všechny ostatní, a proto se nevyplatí na ní šetřit. Desku MSI B550-A PRO doporučujeme pro následující použití:


Použití desky:




Pro herní PC – pokud chcete sestavit pořádnou herní mašinu, tato deska pro ni bude skvělý základ. Nabízí všechny vychytávky a konektory, které váš výkonný herní stroj bude potřebovat.




Pro přetaktování – deska MSI B550-A PRO je dokonale přizpůsobena pro přetaktování procesoru. Nabízí robustní napájení a dostatečné chlazení VRM (Voltage Regulator Module), což pomáhá k dosažení skvělého a hlavně stabilního přetaktování.






Moderní paměť pro moderní systém


Základní deska MSI B550-A PRO podporuje operační paměti typu DDR4, které ve srovnání s DDR3 nabízí podstatně vyšší rychlost. Na rozdíl od pevných disků či SSD jde o extrémně rychlou volatilní
(nestálou) paměť, tedy paměť, která se po vypnutí počítače smaže. Z této podstaty slouží k dočasnému ukládání pracovních dat aplikací a její nedostatek se velice negativně projeví na výkonu celého systému.



Typ paměti Typ modulů
DDR4 DIMM





Deska MSI B550-A PRO také podporuje následující speciální paměťové funkce, které dokáží posunout vaše PC na úplně novou úroveň.


Funkce paměti:




ECC – je paměťová technologie, která detekuje a eliminuje náhodné chyby v operační paměti, které by jinak mohli mít katastrofální následky. Díky tomu je ECC paměť nezbytná do serverů, kritických systémů a pracovních stanic.




Rozšiřující sloty


Rozšiřující sloty na základní desce MSI B550-A PRO slouží k připojení grafických, zvukových, síťových či jiných karet, které rozšiřují možnosti desky a celého systému. Základní deska MSI B550-A PRO je vybavena následujícími sloty a jejich speciálními funkcemi:


1x PCI Express 4.0 x16 - slot PCI Express 4.0 o délce x16 se nejčastěji používá k připojení grafických karet, které vyžadují plnou propustnost všech šestnácti PCIe linek, které slot nabízí. Čtvrtá generace PCIe nabízí oproti třetí generaci hned dvojnásobnou propustnost.



1x PCI Express 3.0 x16 - slot PCI Express 3.0 o délce x16 se nejčastěji používá k připojení grafických karet, které vyžadují plnou propustnost všech šestnácti PCIe linek, které slot nabízí. Třetí generace PCIe nabízí oproti druhé generaci hned dvojnásobnou propustnost.



2x PCI Express 3.0 x1 - o délce x1 představuje ten nejmenší PCIe slot. Používá se k připojení zvukových karet, Wi-Fi modulů a dalších karet, kterým stačí propustnost jedné PCIe 3.0 linky.




Úložiště


Důležitým kritériem při výběru základní desky jsou dostupné konektory pro připojení úložných zařízení a technologie s tím související. Základní deska MSI B550-A PRO nabízí následující konektory a technologie:


RAID 0 - je zapojení dvou nebo více disků, které rozděluje data rovnoměrné mezi všechny disky bez jakékoliv redundance nebo ochrany proti chybám. Tím pádem je RAID 0 náchylnější k selhání jednoho z disků, ale je také mnohem rychlejší. Proto je vhodný v situacích, kdy výkon hraje prim.



RAID 1 - je zapojení dvou nebo více disků, kde dochází k zrcadlení dat na každý disk. Díky tomu je RAID 1 silně bezpečné řešení. Dokud je alespoň jeden z disků funkční, nemůže dojít ke ztrátě dat.



RAID 10 - je kombinací RAID 0 a RAID 1 a vyžaduje zapojení alespoň čtyř disků s tím, že celkový počet disků musí být sudý. V případě zapojení čtyř disků dojde k zrcadlení dat na každé dvojici disků (RAID 1), čímž vzniknou dva logické disky, které se poté zapojí do RAID 0. Tato konfigurace je odolná proti výpadku jednoho disku v každé RAID 1 dvojici a dosahuje vysokých přenosových rychlostí.



1x M.2 (SATA/NVMe) 22110 - základní deska MSI B550-A PRO nabízí jeden slot s podporu moderních M.2 SSD disků s maximální délkou 110 mm, využívajících SATA, nebo NVMe protokoly.



1x M.2 (NVMe) 2280 - pro potřeby extrémně rychlého úložného prostoru je deska MSI B550-A PRO vybavena jedním M.2 portem kompatibilním s extrémně rychlými NVMe M.2 SSD disky o maximální délce 80 mm.



6x SATA III - standardní rozhraní pro připojování interních pevných a SSD disků. Nabízí přenosovou rychlost až 600 MB/s. Rozhraní SATA III je zpětně kompatibilní s rozhraními SATA II i SATA I.




USB porty


Každá základní deska v současnosti disponuje USB porty. Při výběru desky je tudíž důležité zhodnotit, jaké typy a množství USB portů potřebujete. Základní deska MSI B550-A PRO nabízí následující USB porty:


1x USB 3.1 Typu C (USB 3.2 Gen 2) - nabízí revoluční oválný tvar konektoru, který jde zapojit z obou stran. Nabízí extrémní přenosovou rychlost až 10 Gb/s, což poznáte především při přesouvání objemných souborů, které ve většině případů zabere jenom pár sekund.



3x USB 3.0 typu A (USB 3.2 Gen 1) - nejrozšířenější typ USB konektoru. Umožní vám připojení téměř jakýchkoliv periferií kompatibilních s USB konektorem typu A. Nabízí přenosovou rychlost až 5 Gb/s.



2x USB 2.0 typu A - USB 2.0 je starším standardem USB konektorů, přesto ale najde uplatnění pro připojení mnoha periferií či zařízení, která nepotřebují vysoký datový tok jako například myši či klávesnice.



1x USB-C 3.1 hlavička (USB 3.2 Gen 2) - najde využití pro zprovoznění USB 3.1 portu typu C na přední straně vaší skříně.



1x USB 3.2 Gen 1 hlavička - slouží primárně k připojení USB 3.0 portů na přední straně vaší skříně. Také může posloužit pro připojení zařízení, která budou uvnitř skříně. Každá hlavička podporuje 2 USB porty.



2x USB 2.0 hlavička - slouží k připojení USB 2.0 portů na přední straně vaší skříně a pro připojení či napájení různých zařízení jako jsou například ovladače ventilátorů či RGB osvětlení. Každá hlavička nabízí dva USB 2.0 porty.




Grafické výstupy


V případě, že budete využívat integrovanou grafickou kartu, je důležité zvážit, jaké grafické výstupy deska nabízí. Základní deska MSI B550-A PRO disponuje následujícími grafickými výstupy:


HDMI 2.1 - nejrozšířenější konektor pro přenos videa a audia ve vysokém rozlišení. Používají ho televize, herní konzole i většina monitorů. HDMI verze 2.1 nabízí maximální rozlišení 7680 x 4320 s obnovovací frekvencí až 120 Hz.




Síťové připojení


Síťové připojení je v dnešní době naprostou nutností, protože většina z nás si bez internetu nedokáže život ani představit. Proto tato základní deska nabízí následující síťová připojení:


1x RJ-45 - 1 Gb/s - slouží pro zapojení počítače do sítě prostřednictvím klasického síťového kabelu. Maximální rychlost přenosu dat činí 1 Gb/s. 




Zvuk


K běžnému užívání počítače neodmyslitelně patří i zvukový doprovod. Ať už budete chtít poslouchat z externích reproduktorů, nebo si zvuk pouštět soukromě do sluchátek, oceníte přítomnost zabudované zvukové karty. Při výběru základní desky je důležité zvážit, jakým zvukovým řešením disponuje, a zda vyhovuje vašim potřebám. Deska MSI B550-A PRO nabízí následující:


7.1 audio - zjednodušeně znamená, že zvuková karta podporuje připojení sedmi hlavních reproduktorů  (jeden pro každý zvukový kanál) a jednoho subwooferu. Tato konfigurace slouží k vytvoření dokonalého prostorového zvuku.



6x 3.5 mm jack - deska MSI B550-A PRO je vybavena šesti standardními 3.5mm audio jacky pro připojení reproduktorů, subwooferů, sluchátek, mikrofonů či jiných audio zařízení.



Audio čip Realtek ALC892 - je základem zvukového řešení na desce MSI B550-A PRO. Tento základní audio čip má na starost precizní reprodukci zvuku a zajistí vám efektní zážitek z hudby, filmů či hraní.



Rezonanční izolace - zvuková karta je bezpečně izolována od zbytku systému, což zabraňuje nepříjemnému rušení, které může zkreslovat, nebo dokonce zcela znehodnotit vydávaný zvuk.



Sluchátkový zesilovač - integrovaný zesilovač na zvukové kartě slouží k zesílení signálu pro velmi kvalitní sluchátka s vysokou impedancí, což přináší mnohem čistší a bohatší zvuk.




Ostatní konektory


Tato deska může kromě výše uvedeného vybavení nabídnou i další funkce a konektory, které jsou při výběru desky neméně důležitým kritériem. Dokáží totiž podstatně ovlivnit, k čemu bude možné či nemožné desku použít. Základní deska MSI B550-A PRO je vybavena následujícími konektory a funkcemi:



Zadní:


BIOS přepínač - který najdete na zadní straně desky MSI B550-A PRO, slouží k přepínání mezi dvěma různými verzemi BIOSu. To se hodí zejména, pokud se jeden z BIOSů pokazí, například kvůli chybně nastavenému přetaktování.



PS/2 - na zadní straně naleznete konektor PS/2, který se nejčastěji využívá k připojení myší a klávesnic. Výhodou oproti USB připojení je, že nejsou potřeba žádné ovladače, čímž je zajištěna maximální kompatibilita.



Interní:


CMOS mazač - slouží ke smazání CMOSu, což má za následek resetování nastavení BIOSu na původní hodnoty. To je užitečné pokud dojde k chybným nastavením, kvůli kterým nelze počítač nastartovat.



RGB LED 4-pin - dedikovaná hlavička pro osvětlující RGB LED pásky. Po připojení do tohoto konektoru je možné ovládat barvu a efekty pásku pomocí specializovaného softwaru.



TPM - hlavička se používá pro připojení TPM modulu, což je zabezpečený šifrovací procesor, který má na starost ukládání klíčů a šifrování.



Chlazení:


8x PWM FAN (4-pin) konektor - pro chlazení komponent a proudění vzduchu ve skříni má základní deska MSI B550-A PRO osm PWM 4-pinových konektorů. Výhoda PWM konektorů oproti 3-pinovým je ta, že rychlost otáček je regulovatelná v BIOSu či softwarově.



Vodní pumpa (4-pin) - základní deska MSI B550-A PRO je vybavena speciálním 4-pinovým konektorem pro připojení vodní pumpy pro vodní chlazení. Po připojení pumpy je možné ji v BIOSu ovládat přesněji, než po zapojení do klasického 4-pinového konektoru.





Parametry
Značka
Značka MSI
Určení
Určení   Herní PC , Přetaktování
Produktová řada   MSI - Pro
Patice
Integrovaný CPU   Ne
AMD   AM4
Formát a rozměry
Formát   ATX
Výška [cm] 30,5
Šířka [cm] 24,4
Krytí   Kryt zadních konektorů , Vyztužené PCIe sloty
Čipset
AMD   Řada B - B550
Operační paměť
Typ pamětí   DDR4
Typ modulů   DIMM
Režim zapojení   Dual-Channel
Počet slotů   4
Maximální kapacita [GB]   128
Maximální frekvence [MHz]   4400
Funkce   ECC
Rozšiřující sloty
Počet PCI-Express 4.0 x16 1
Počet PCI-Express 3.0 x16 1
Počet PCI-Express 3.0 x1 2
Úložiště
Počet SATA III 6
Počet M.2 2
M.2 Slot 1 - Maximální délka 22110
M.2 Slot 1 - Typ M.2 PCI-E NVMe Gen4 , M.2 SATA
M.2 Slot 2 - Maximální délka 2280
M.2 Slot 2 - Typ M.2 PCI-E NVMe Gen3
Funkce   RAID 0 , RAID 1 , RAID 10
USB porty
Zadní USB-C 3.2 Gen 2 1
Zadní USB 3.2 Gen 1 3
Zadní USB 2.0 2
Interní USB 3.2 Gen 1 hlavičky 1
Interní USB 2.0 hlavičky 2
Interní USB-C 3.2 Gen 2 hlavičky 1
Funkce USB 2.0 , USB 3.0 , USB 3.1 , USB-C
Grafické výstupy
HDMI HDMI 2.1
Grafické výstupy   DisplayPort , HDMI
Sítě
Ethernet - Maximální rychlost 1 Gb/s
Ethernet - Počet portů   1
Funkce   Ethernet
Zvuk
Vlastnosti a funkce   Audio čip Realtek ALC892 , Rezonanční izolace , Zesilovače
Počet kanálů   7.1
Zadní konektory   6x 3.5 mm
Interní konektory Přední audio (AAFP)
Ostatní konektory
Zadní   BIOS přepínač , PS/2
Napájení   CPU - 8 pin , MB - 24 pin
Chlazení   Počet PWM FAN (4 piny) - 8 , Vodní pumpa - 4 piny
Interní   CMOS mazač , RGB LED (4 pin) , TPM
Stav zboží
Stav zboží Jen nové



Diskuse
Dotaz
Skidrow 27.10.2020, 10:07

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je u vás možné updatovat BIOS tohoto výrobku, aby se dal použít s novýmy Ryzen 5000 cpus.

RE: Dotaz
Mironet - Rataj 27.10.2020, 12:40

Dobrý den,
ano, samozřejmě to bude možné. Jen bohužel ne nyní. Pro tuto desku zatím stále ještě není vydaný žádný BIOS s podporou pro Ryzen 5000. A to ani bridge BIOS který by byl na pomezí mezi 3000/5000.
Děkujeme za dotaz.

Gl
Pavel 22.10.2023, 09:58

Dobrý den, koupil jsem u Vás tuto desku a case THERMALTAKE VC4001SNSD Mozart. Prosím o radu, jak zapojit IEEE 1394 Firewire konektor do desky, abych zprovoznil lcd a dálkový ovladač na Mozartu. Předem děkuji za odpověď.

RE: Gl
Mironet - Kuchař 23.10.2023, 11:17

Dobrý den, potřeboval byste desku s tímto ieee 1394 konektorem (header) https://www.computerhope.com/jargon/u/usbheader.png což už se asi do nových desek nedává. Hledal jsem nějaké řadiče, ale bohužel jsem s tímto headrem již nenašel. Obávám se, že to tedy nepůjde správně propojit. Jedině zkusit napsat na thermaltake, jestli nemají nějaké řešení.




Jméno: *
E-mail:
Předmět: *
Vyplněním emailové adresy dáváte souhlas se zpracováním tohoto osobního údaje za účelem zaslání odpovědi na Váš dotaz.
Text vašeho příspěvku/dotazu pro produkt Základní deska MSI B550-A PRO:

Technické specifikace pro produkt Základní deska MSI B550-A PRO se mohou změnit bez výslovného upozornění. Obrázky pro produkt Základní deska MSI B550-A PRO mají pouze informativní charakter.

Nalezli jste chybu v informaci o Základní deska MSI B550-A PRO ?





Vyberte seznam

zobrazit Seznam