Vážení zákazníci, v době státních svátků 29. 3. a 1. 4. bude otevřena pouze prodejna na Praze 4, a to od 9:30 do 18:00. Těšíme se na Vaši návštěvu.
0
shop, který máte rádi
0 Kč

Váš košík je prázdný.

Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI

Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI / Z690 / LGA 1700 / 4x DDR5 / PCIEx16 / 1x 2.5GLAN & 1x 10GLAN / Wi-Fi / ATX
Kód: 92455116
oblíbené produkty do seznamu
hlídací pes hlídací pes
Formát ATX / Řada Z - Z690 / Patice LGA 1700 / Až 128GB RAM - 4x DDR5 DIMM 6000MHz / 1x PCI-Express x16 / M.2: 4x / 8x SATA III / Bluetooth, Ethernet, Wi-Fi / HDMI

Tento produkt již bohužel není v nabídce. Vyberte si prosím jiný produkt z této kategorie.
Výrobce: Asus P/N: 90MB19H0-M0EAY0

O produktu

Popis

ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI















"Hledání neskutečného"


Název společnosti ASUS vychází ze jména Pegase (Pegasus) – okřídleného koně z řecké mytologie, který byl symbolem moudrosti a vědění. ASUS ztělesňuje sílu, čistotu a dobrodružného ducha tohoto nádherného stvoření. Každým vytvořeným produktem míří výš a výš. Klíčem k úspěchu společnosti ASUS jsou inovace, však také její produkty získaly během jediného roku 4256 mezinárodních ocenění a vyznamenání – to je více než 11 každý den!


Výrobce
ASUS







Stará dobrá klasika


ATX je dlouholetý formát základních desek, jenž nabízí široké možnosti rozšiřitelnosti pro konstrukci téměř jakéhokoliv systému. Díky tomu se můžete spolehnout na vysokou kompatibilitu s drtivou většinou středně velkých skříní.


Formát Výška Šířka
ATX 30,5 cm 24,5 cm






Elitní výkon pro hráče a nadšence


Čipset Z690 osazený v základní desce ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI je ideální volbou pro herní nadšence, kteří hledají to nejlepší pro procesory Intel 12. generace (Alder Lake). Chipset jako jeden z prvních podporuje updatované rozhraní PCIe 5.0 pro grafické karty a také se u vybraných desek pyšní podporou paměťových modulů ve verzi DDR5. Zahrnuta je i nativní podpora pro Wi-Fi moduly se standardem Wi-Fi 6E či podpora USB standardu USB 3.2 Gen 2×2 s rychlostí až 20 Gb/s.


Čipset Patice Podpora paměti
Intel Z690 LGA 1700 DDR5






Vyberte správně


Při volbě základní desky je vhodné se zamyslet, pro jaký účel bude počítač využíván. Není totiž nic horšího, než pořídit desku, která je pro vaše potřeby zcela nevhodná. Pamatujte při tom, že základní deska je jedním z nejdůležitějších komponentů, který může v případě poruchy poškodit i všechny ostatní, a proto se nevyplatí na ní šetřit. Desku ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI doporučujeme pro následující použití:


Použití desky:




Pro herní PC – pokud chcete sestavit pořádnou herní mašinu, tato deska pro ni bude skvělý základ. Nabízí všechny vychytávky a konektory, které váš výkonný herní stroj bude potřebovat.




Pro přetaktování – deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI je dokonale přizpůsobena pro přetaktování procesoru. Nabízí robustní napájení a dostatečné chlazení VRM (Voltage Regulator Module), což pomáhá k dosažení skvělého a hlavně stabilního přetaktování.




Pro vodní chlazení – vodní chlazení je naprostou nutností, pokud chcete dosáhnout co nejlepších teplot a co nejmenšího hluku. Nevýhodou však mohou být vyšší pořizovací náklady. Deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI je vybavena vychytávkami, které vám usnadní instalaci vodního chlazení, jako jsou například speciální konektory pro vodní pumpu.






Moderní paměť pro moderní systém


Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI podporuje nejnovější operační paměti typu DDR5, které ve srovnání s DDR4 přináší vyšší frekvence a nižší spotřebu. Na rozdíl od pevných disků či SSD jde o extrémně rychlou volatilní (nestálou) paměť, tedy paměť, která se po vypnutí počítače smaže. Z této podstaty slouží k dočasnému ukládání pracovních dat aplikací a její nedostatek se velice negativně projeví na výkonu celého systému.


Typ paměti Typ modulů
DDR5 DIMM





Deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI také podporuje následující speciální paměťové funkce, které dokáží posunout vaše PC na úplně novou úroveň.


Funkce paměti:




XMP – je nejrozšířenější technologie pro přetaktování kompatibilních operačních pamětí. Umožňuje snadné a rychlé přetaktování pomocí takzvaných XMP profilů, ale pro fajnšmekry je tu i možnost pokročilého přetaktování pro vymáčknutí naprostého maxima.




Rozšiřující sloty


Rozšiřující sloty na základní desce ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI slouží k připojení grafických, zvukových, síťových či jiných karet, které rozšiřují možnosti desky a celého systému. Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI je vybavena následujícími sloty a jejich speciálními funkcemi:


AMD CrossFire X - je technologie, která umožňuje spojení dvou nebo více kompatibilních grafických karet od společnosti AMD za účelem masivního nárůstu výkonu v náročných hrách či aplikacích. Na rozdíl od technologie NVIDIA SLI nevyžaduje CrossFire žádný spojovací můstek ani zcela stejné karty.



1x PCI Express 3.0 x16 - slot PCI Express 3.0 o délce x16 se nejčastěji používá k připojení grafických karet, které vyžadují plnou propustnost všech šestnácti PCIe linek, které slot nabízí. Třetí generace PCIe nabízí oproti druhé generaci hned dvojnásobnou propustnost.



2x PCI Express 5.0 x16 - slot PCI Express 5.0 o délce x16 se nejčastěji používá k připojení grafických karet, které vyžadují plnou propustnost všech šestnácti PCIe linek, které slot nabízí. Páta generace PCIe nabízí oproti čtvrté generaci dvojnásobnou propustnost přes stejný počet linek.




Úložiště


Důležitým kritériem při výběru základní desky jsou dostupné konektory pro připojení úložných zařízení a technologie s tím související. Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI nabízí následující konektory a technologie:


RAID 0 - je zapojení dvou nebo více disků, které rozděluje data rovnoměrné mezi všechny disky bez jakékoliv redundance nebo ochrany proti chybám. Tím pádem je RAID 0 náchylnější k selhání jednoho z disků, ale je také mnohem rychlejší. Proto je vhodný v situacích, kdy výkon hraje prim.



RAID 1 - je zapojení dvou nebo více disků, kde dochází k zrcadlení dat na každý disk. Díky tomu je RAID 1 silně bezpečné řešení. Dokud je alespoň jeden z disků funkční, nemůže dojít ke ztrátě dat.



RAID 10 - je kombinací RAID 0 a RAID 1 a vyžaduje zapojení alespoň čtyř disků s tím, že celkový počet disků musí být sudý. V případě zapojení čtyř disků dojde k zrcadlení dat na každé dvojici disků (RAID 1), čímž vzniknou dva logické disky, které se poté zapojí do RAID 0. Tato konfigurace je odolná proti výpadku jednoho disku v každé RAID 1 dvojici a dosahuje vysokých přenosových rychlostí.



RAID 5 - vyžaduje zapojení alespoň tří disků dohromady, kde kapacitu jednoho z nich vyplní samoopravné kódy, které se ukládají na disky rovnoměrně a slouží k rekonstrukci dat v případě ztráty jednoho z disků. U RAID 5 se dá využít paralelního přístupu k datům, tudíž nabízí rychlejší čtení.



2x M.2 (NVMe) 22110 - díky přítomnosti dvou M.2 slotů kompatibilních s protokolem NVMe můžete k základní desce ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI připojit ultrarychlé M.2 SSD disky využívající tento protokol. Sloty podporují SSD disky o maximální délce 110 mm.



1x M.2 (NVMe) 2280 - pro potřeby extrémně rychlého úložného prostoru je deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI vybavena jedním M.2 portem kompatibilním s extrémně rychlými NVMe M.2 SSD disky o maximální délce 80 mm.



1x M.2 (SATA/NVMe) 2280 - díky jednomu M.2 slotu kompatibilnímu jak s protokolem NVMe, tak SATA je možné k desce ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI připojit prakticky jakýkoliv M.2 SSD disk o maximální délce 80 mm.



8x SATA III - standardní rozhraní pro připojování interních pevných a SSD disků. Nabízí přenosovou rychlost až 600 MB/s. Rozhraní SATA III je zpětně kompatibilní s rozhraními SATA II i SATA I.




USB porty


Každá základní deska v současnosti disponuje USB porty. Při výběru desky je tudíž důležité zhodnotit, jaké typy a množství USB portů potřebujete. Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI nabízí následující USB porty:


6x USB 3.1 typu A (USB 3.2 Gen 2) - nabízí přenosovou rychlost až 10 Gb/s. Díky tvaru konektoru je zpětně kompatibilní s konektory USB 3.0 i USB 2.0.



1x USB-C 3.1 hlavička (USB 3.2 Gen 2) - najde využití pro zprovoznění USB 3.1 portu typu C na přední straně vaší skříně.



1x USB 3.2 Gen 1 hlavička - slouží primárně k připojení USB 3.0 portů na přední straně vaší skříně. Také může posloužit pro připojení zařízení, která budou uvnitř skříně. Každá hlavička podporuje 2 USB porty.



2x USB 2.0 hlavička - slouží k připojení USB 2.0 portů na přední straně vaší skříně a pro připojení či napájení různých zařízení jako jsou například ovladače ventilátorů či RGB osvětlení. Každá hlavička nabízí dva USB 2.0 porty.




Grafické výstupy


V případě, že budete využívat integrovanou grafickou kartu, je důležité zvážit, jaké grafické výstupy deska nabízí. Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI disponuje následujícími grafickými výstupy:


HDMI 2.1 - nejrozšířenější konektor pro přenos videa a audia ve vysokém rozlišení. Používají ho televize, herní konzole i většina monitorů. HDMI verze 2.1 nabízí maximální rozlišení 7680 x 4320 s obnovovací frekvencí až 120 Hz.




Síťové připojení


Síťové připojení je v dnešní době naprostou nutností, protože většina z nás si bez internetu nedokáže život ani představit. Proto tato základní deska nabízí následující síťová připojení:


2x RJ-45 - 10 Gb/s - slouží pro zapojení počítače do sítě prostřednictvím klasického síťového kabelu. Maximální rychlost přenosu dat činí 10 Gb/s. 



Wi-Fi 802.11ax - nejnovější standard bezdrátového připojení Wi-Fi. Narozdíl od předchozích verzí funguje v pásmech 2.4, 5 a 7 GHz a nabízí přenosovou rychlost až Mb/s. Nevýhodou je prozatím malé množství podporovaných zařízení.



Bluetooth - je technologie, která slouží k bezdrátovému přenosu dat či připojení bezdrátových periférií, jako jsou myši, klávesnice nebo herní ovladače. Deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI nabízí Bluetooth ve verzi 5.2.




Zvuk


K běžnému užívání počítače neodmyslitelně patří i zvukový doprovod. Ať už budete chtít poslouchat z externích reproduktorů, nebo si zvuk pouštět soukromě do sluchátek, oceníte přítomnost zabudované zvukové karty. Při výběru základní desky je důležité zvážit, jakým zvukovým řešením disponuje, a zda vyhovuje vašim potřebám. Deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI nabízí následující:


7.1 audio - zjednodušeně znamená, že zvuková karta podporuje připojení sedmi hlavních reproduktorů  (jeden pro každý zvukový kanál) a jednoho subwooferu. Tato konfigurace slouží k vytvoření dokonalého prostorového zvuku.



5x 3.5 mm jack - deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI je vybavena pěti standardními 3.5mm audio jacky pro připojení reproduktorů, subwooferů, sluchátek, mikrofonů či jiných audio zařízení.



Sluchátkový zesilovač - integrovaný zesilovač na zvukové kartě slouží k zesílení signálu pro velmi kvalitní sluchátka s vysokou impedancí, což přináší mnohem čistší a bohatší zvuk.




Ostatní konektory


Tato deska může kromě výše uvedeného vybavení nabídnou i další funkce a konektory, které jsou při výběru desky neméně důležitým kritériem. Dokáží totiž podstatně ovlivnit, k čemu bude možné či nemožné desku použít. Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI je vybavena následujícími konektory a funkcemi:



Interní:


CMOS mazač - slouží ke smazání CMOSu, což má za následek resetování nastavení BIOSu na původní hodnoty. To je užitečné pokud dojde k chybným nastavením, kvůli kterým nelze počítač nastartovat.



COM (sériový port) - hlavičku na základní desce ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI můžete použít k připojení rozšířujícího COM slotu. COM konektor slouží k zapojení starších periférií, jako jsou modemy či tiskárny. V současnosti se používá pro připojení profesionálních zařízení, zejména čteček čárových kódů či CNC ovladačů.



RGB LED 4-pin - dedikovaná hlavička pro osvětlující RGB LED pásky. Po připojení do tohoto konektoru je možné ovládat barvu a efekty pásku pomocí specializovaného softwaru.



Teplotní čidla - základní deska {nabízí} konektory pro připojení teplotních čidel, která jsou vysoce užitečná pro monitorování teplot na různých částech vašeho počítače. Toto se hodí zejména pokud testujete nové chlazení nebo máte v plánu přetaktovat.



Thunderbolt - interní Thunderbolt konektor se dá použít pro připojení rozšiřujícího Thunderbolt modulu. Tímto získáte použitelné Thunderbolt porty, které se dají využít pro připojení extrémně rychlých externích disků či monitorů s vysokým rozlišením.



TPM - hlavička se používá pro připojení TPM modulu, což je zabezpečený šifrovací procesor, který má na starost ukládání klíčů a šifrování.



Chlazení:


8x PWM FAN (4-pin) konektor - pro chlazení komponent a proudění vzduchu ve skříni má základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI osm PWM 4-pinových konektorů. Výhoda PWM konektorů oproti 3-pinovým je ta, že rychlost otáček je regulovatelná v BIOSu či softwarově.



Vodní pumpa (4-pin) - základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI je vybavena speciálním 4-pinovým konektorem pro připojení vodní pumpy pro vodní chlazení. Po připojení pumpy je možné ji v BIOSu ovládat přesněji, než po zapojení do klasického 4-pinového konektoru.





Parametry
Značka
Značka Asus
Určení
Určení   Herní PC , Přetaktování , Vodní chlazení
Patice
Integrovaný CPU   Ne
Intel   LGA 1700
Formát a rozměry
Formát   ATX
Výška [cm] 30,5
Šířka [cm] 24,5
Krytí   Kryt zadních konektorů , Vyztužené PCIe sloty
Čipset
Intel   Řada Z - Z690
Operační paměť
Typ pamětí   DDR5
Typ modulů   DIMM
Režim zapojení   Dual-Channel
Počet slotů   4
Maximální kapacita [GB]   128
Maximální frekvence [MHz]   6000
Funkce   XMP
Rozšiřující sloty
Počet PCI-Express 3.0 x16 1
Funkce   AMD CrossFire X
Počet PCI-Express 5.0 x16 2
Úložiště
Počet SATA III 8
Počet M.2 4
M.2 Slot 1 - Maximální délka 22110
M.2 Slot 1 - Typ M.2 PCI-E NVMe Gen4
M.2 Slot 2 - Maximální délka 2280
M.2 Slot 2 - Typ M.2 PCI-E NVMe Gen4
M.2 Slot 3 - Maximální délka 22110
M.2 Slot 3 - Typ M.2 PCI-E NVMe Gen4
M.2 Slot 4 - Maximální délka 2280
M.2 Slot 4 - Typ M.2 PCI-E NVMe Gen4 , M.2 SATA
Funkce   RAID 0 , RAID 1 , RAID 10 , RAID 5
USB porty
Zadní USB 3.2 Gen 2 6
Interní USB 3.2 Gen 1 hlavičky 1
Interní USB 2.0 hlavičky 2
Interní USB 3.2 Gen 2 hlavičky 0
Interní USB-C 3.2 Gen 2 hlavičky 1
Funkce USB 2.0 , USB 3.2 , USB-C
Grafické výstupy
HDMI HDMI 2.1
Grafické výstupy   HDMI
Sítě
Ethernet - Maximální rychlost 10 Gb/s
Ethernet - Počet portů   2
Bluetooth   5.2
Wi-Fi - Standard   802.11ax
Wi-Fi - Funkce Tri-Band
Wi-Fi - Frekvence [GHz] 2.4 , 5 , 6
Funkce   Bluetooth , Ethernet , Wi-Fi
Zvuk
Vlastnosti a funkce   Zesilovače
Počet kanálů   7.1
Zadní konektory   5x 3.5 mm
Interní konektory Přední audio (AAFP)
Ostatní konektory
Napájení   CPU - 4 pin , CPU - 8 pin , MB - 24 pin
Chlazení   Počet PWM FAN (4 piny) - 8 , Vodní pumpa - 4 piny
Interní   CMOS mazač , COM (sériový port) , RGB LED (4 pin) , Teplotní čidla , Thunderbolt , TPM
Stav zboží
Stav zboží Jen nové



Diskuse



Jméno: *
E-mail:
Předmět: *
Vyplněním emailové adresy dáváte souhlas se zpracováním tohoto osobního údaje za účelem zaslání odpovědi na Váš dotaz.
Text vašeho příspěvku/dotazu pro produkt Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI:

Technické specifikace pro produkt Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI se mohou změnit bez výslovného upozornění. Obrázky pro produkt Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI mají pouze informativní charakter.

Nalezli jste chybu v informaci o Základní deska ASUS ProArt Z690-CREATOR WIFI ?





Vyberte seznam

zobrazit Seznam